Vad är ett köp- och säljavtal?

Ett köpe- och försäljningsavtal är ett juridiskt bindande avtal som fastställer hur en delägares andel av ett företag kan överlåtas om delägaren avlider eller på annat sätt lämnar företaget. Oftast föreskrivs det i köpe- och försäljningsavtalet att den tillgängliga andelen ska säljas till de återstående delägarna eller till partnerskapet.

Köp- och säljavtalet kallas också köp- och säljavtal, utförsäljningsavtal, företagstestamente eller företagsförordnande.

Köp- och säljavtal används ofta av enskilda firmor, partnerskap och slutna bolag i ett försök att underlätta ägarskiften när en delägare dör, går i pension eller beslutar sig för att lämna företaget.

Köp- och försäljningsavtal är utformade för att hjälpa partnerna att hantera potentiellt svåra situationer på ett sätt som skyddar företaget och deras egna personliga och familjeintressen.

Avtalet kan till exempel begränsa ägarna från att sälja sina andelar till externa investerare utan godkännande från de kvarvarande ägarna. Liknande skydd kan ges i händelse av en delägares död.

Ett typiskt avtal kan föreskriva att en avliden delägares andel ska säljas tillbaka till företaget eller de kvarvarande ägarna. Detta hindrar dödsboet från att sälja intresset till en utomstående.

Förutom att kontrollera äganderätten till företaget anger köpe- och försäljningsavtalen vilka metoder som ska användas vid bedömningen av värdet på en delägares andel. Detta kan ha användningsområden utanför frågan om köp och försäljning av andelar. Om det till exempel uppstår en tvist mellan ägarna om värdet på företaget eller på en delägares andel, skulle de värderingsmetoder som ingår i köp- och säljavtalet användas.